Városközponti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

7623 Pécs, Mezőszél utca 1. * 72/314-012 * varoskozponti@varoskozponti.hu


2008. december 8., hétfő

Könyvajánló

Gabriela Futová: Jobb anyukát akarok

"Soha semmit nem engedsz meg nekem! Az összes anyuka jót akar a gyerekének, csak te nem engedsz nekem soha semmit! Ha tudni akarod, nem is szeretlek! Keresek egy másik anyát, sokkal jobbat, mint te!"
Meghökkentő cím, meghökkentő mondatok a 6-10 éveseknek szóló könyv főszereplőjének szájából. Lehet-e ez a címe egy gyermekkönyvnek? Lehetnek-e ilyen gondolatai egy második osztályos kislánynak? Kifejezheti-e anyjával kapcsolatos negatív érzéseit egy kisiskolás? Ezek, és ehhez hasonló kérdések jutottak eszembe, amikor először kézbe vettem a könyvet. Kíváncsivá tett. Egy hétköznapi, bármelyik családban előforduló konfliktusból bontakozik ki Katka története, "anyukakeresése". A nagynéniket végigjárva próbálja megtalálni az új anyukát, miközben tapasztalatokat gyűjt az emberi kapcsolatok terén. Többek között arról, hogy van, ahol a kutyának jár a legfinomabb falat, van, ahol a fiúknak nem, csak a lányoknak kell házimunkát végezni, és még olyan helyre is eljut, ahol utálkozva fogadják az "idegeneket". Tanúi lehetünk a gyermeki őszinteségnek, ahogy a kislány az első családtól elköszön: "Azt hittem te igazi anyuka vagy, de tévedtem. Még főzni sem tudsz!" De a többi helyen sem sokkal kíméletesebb: "Én már nem fogok itt szolgálni!" "Az undorító virslijét pedig egye csak meg maga!" Együtt izgulhatunk Katkával a buszon, ahol jegy nélkül utazik, és jön az ellenőr; a lépcsőházban, ahol egy betörőt enged be gyanútlanul a barátnőjéék lakásába; valamint az anyukája érkezését megelőző várakozáskor, amikor megtudja, hogy az édesanyját szállító busz balesetet szenvedett. Jóra fordulhatnak-e a dolgok? Meg tudnak-e bocsátani a vérig sértett nagynénik? Egymásra talál-e anya és lánya? Lehet-e ajánlani a könyvet a 6-10 éveseknek? A válasz természetesen minden kérdésre: IGEN.

Gianni Rodari: Torta az égen

Gianni Rodari olasz gyermek- és ifjúsági író. Pályáját pedagógusként kezdi, majd újságíró lesz. Tevékenységével 'az olasz gyermekirodalom nagy megújítója' címet érdemelte ki. Egész munkásságát a gyermekek szórakoztatásának és tanításának szenteli. Művei nagy népszerűségnek örvendenek szerte a világon. Kis hazánkban több meséjét is meg filmesítik, többek közt a Torta az égen, Halló itt apu mesél! című munkáit. Nagy sikereket ér el a foglalkoztató könyvnek is beillő Meséld te a végét kötetével. Történeteiből egy válogatást is olvashatunk magyarul Zongora Bill és a madárijesztők címmel.Az a bizonyos reggel... Nem, nem hisz mindenki ezzel kezdené. Ja, de mégis, a nagyszerű irodalmár, Gianni Rodari sem kezdte másként ezt a nagyszerű mesét. A már megszokott humorával örvendezteti meg az embert. Meglepő modern fordulatokkal tűzdelt nagyszerű olvasmány kicsiknek és nagyoknak egyaránt.Tehát azon a bizonyos reggelen Róma lakossága egy ismeretlen repülő tárgyra lesz figyelmes. Felbolydul a város apraja nagyja, hisz nem mindennap fordul elő, hogy egy furcsa kinézetű kerek valami eltakarja a napot. "Közben a pékműhely helyiségéből előjött a kisinas, aki minden reggel ebben az órában indult útnak, hogy széthordja a kiflit és briósokat az eszpresszókba. A színültig rakott, illatozó kosarat a kerékpár kormányára akasztotta, felemelte jobb lábát, hogy a nyeregbe üljön, s ezalatt gépiesen a magasba pillantott. És - zsupsz! - máris a földön hevert, ő is, a kerékpár is meg a kosár is. Kiflik, briósok gurultak szanaszét a porban. A római kisinasok arról híresek, hogy sohase pottyannak le kerékpárjukról. De egyszer mégis megeshet az, ami addig még sohasem fordult elő. A pékmester kis inasa felpattant, s ordítva rohant vissza a boltba: Segítség! Leesett a Hold! Legalábbis egy kozmikus katasztrófára volt szükség, hogy igazolja dicstelen esését."De mi lehet az? Kettéválik az addig egy világ és mind a gyermekek mind a felnőttek támadásba lendülnek a nagy "lepény" ellen. Ki-ki a saját fegyvereivel. A város felnőtt lakosai riadókészültséget rendelnek el és a teljes katonai elhárítás kivonul a "marslakók" ellen. A gyermekek kislapátot és vödröt ragadva fejest ugranak az ismeretlenbe. Torta vagy Marslakó repült át Róma kék egén? Kinek lesz igaza? Mekkora zűrt tud okozni egy szelet torta? Hogy is kerül egy lepény az égre, hát még ekkora? Mindezen, és ehhez hasonló kérdéseikre a mese elolvasásával választ találhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.