Városközponti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

7623 Pécs, Mezőszél utca 1. * 72/314-012 * varoskozponti@varoskozponti.hu


2012. január 16., hétfő

A Belvárosi Általános Iskola könyvtára

Áll egy kedves, fehér falú, kupolás tetejű, régi épület az iskola udvarán. Hersching Vilmos apát építtette 1795 körül barokk stílusban. A címerével ékesített épületben dísznövényeit tartotta. A pavilon alsó szintjén csorgókút volt.

Ebben a barokk pavilonban működött 20 évig iskolánk könyvtára, de a könyvállomány kinőtte a szűkös tereket. A művészet azonban nem költözött ki a régi falak közül, hangszeres órákon kedves melódiák csendülnek fel benne.

A könyvtár jelenleg a főépület 5-ös termében található, amely eredetileg is könyvtár céljaira készült. Állományában tízezer kötet könyv, több ezer tankönyv és tanulási segédanyag, négyszáz videokazetta, CD-k, lemezek és egyéb dokumentumok találhatók.

A tágas, világos teremben külön találjuk a helyben használatos lexikonokat, szótárakat; a tanórákra is jó felkészülést biztosító szakirodalmi könyveket. A szépirodalom jelentős állománnyal képviselteti magát. Találunk szép számmal ötven évnél is régebben kiadott könyveket, de iskolánk a Pallasz Athéné Alapítványának köszönhetően a legújabb - a tanulók által igen kedvelt - regényeket is. Ez a könyvtár által szervezett "Olvasni jó!"mozgalmat segíti. ( A 2010/2011-es tanévben 52 4-7.osztályos tanuló 172 regényt olvasott el, az olvasottakról feladatlap kitöltésével számolt be.)

A kisebbeket hangulatos mesesarok várja, ahol kedvükre böngészhetnek a szépen illusztrált kiadványok között. Kedvvel forgatják a "Mi micsoda" sorozat köteteit is. A verseskötetek a különféle műsorokra, versmondó versenyekre való felkészülését segítve külön polcokon találhatók.

Helytörténeti gyűjteményünk is folyamatosan bővül, segítve az Évezredek Öröksége vetélkedő résztvevőit, és a történelemórákra való felkészülést. Német és angol nyelvű kiadványokat, regényeket is lehet kölcsönözni.
13 féle folyóirat segíti a tanórákra való felkészülést.

Az állomány gyarapítását az iskolai forrásokon túl a Pallasz Athéné Alapítvány segíti. Ajándék könyveket is kapunk magánszemélyektől, könyvkiadóktól.

A tanulók közül több mint négyszázan iratkoztak be, az összes tanuló részt vesz a különféle könyvtári órákon, foglalkozásokon. A számítógép nyilvántartása szerint olyan tanuló is akad szép számmal, aki ötvennél is több könyvet kölcsönöz a tanév folyamán, a többség megelégszik ennél kevesebbel. Szokás itt megírni a házi feladatot vagy kiselőadásra, versenyre készülni. Érdemes betérni rajzolni, mesét, zenét hallgatni is.


Kerekesné Kuba Gabriella
könyvtáros-tanár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.